Saturday, August 14, 2010

UniSZA jalin kerjasama dengan Inceif

Universiti Darul Iman(UDM) tlah dtkarkn nama kpd Universiti Sultan Zainal Abidin(UNISZA)...aku skali lg dpt mlnjutkn stdy aku kt cni...dlm jurusan islamic finance...


KUALA TERENGGANU 9 Julai - Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) mengadakan kerjasama dengan The International Centre for Education in Islamic Finance (Inceif) untuk melahirkan lebih ramai profesional perbankan Islam.

Naib Canselornya, Datuk Prof. Dr. Alias Daud berkata, melalui jalinan hubungan itu, sebanyak lapan kursus program Chartered Islamic Finance Profesional (CIFP) akan diintegrasikan dalam kurikulum program Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kewangan Islam) yang ditawarkan universiti tersebut.

Katanya, langkah itu bertujuan melahirkan graduan yang memenuhi kehendak industri perbankan Islam tanpa memerlukan graduan mengikuti kursus atau latihan lain selepas tamat pengajian bagi menambah ilmu dalam bidang itu.

"Selepas tamat pengajian, mereka akan menerima dua kelayakan iaitu Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kewangan Islam) dan Sijil Profesional CIFP Bahagian 1 daripada Inceif.

''Mereka boleh melanjutkan pelajaran dalam Bahagian Dua CIFP yang setaraf sijil peringkat sarjana. Sijil CIFP ini juga diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan Awam," katanya selepas Majlis Menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) UniSZA dengan Incief di sini hari ini.

Dr. Alias mewakili UniSZA manakala Inceif diwakili oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Agil Natt.

Inceif yang ditubuhkan pada 2005 oleh Bank Negara Malaysia (BNM) bagi menyediakan program pengajian dalam bidang kewangan dan perbankan Islam.

Alias berkata, ketika ini, seramai 56 mahasiswa sedang mengikuti program yang dimulakan pada sesi pengajian tahun ini.

''Kursus ini diajar oleh tenaga pengajar UniSZA namun kertas peperiksaan kursus-kursus berkenaan disediakan oleh Inceif," ujarnya.

Sementara itu, Agil berkata, pihaknya menjalinkan kerjasama tersebut selepas mengadakan proses rundingan dengan UniSZA sejak dua tahun lalu.

''Kami berpuas hati dan percaya dengan kemampuan UniSZA dalam membantu melahirkan tenaga profesional dalam bidang perbankan Islam," ujarnya.

Beliau berkata, kerjasama berkenaan berlaku tepat pada masanya ketika pasaran kewangan Islam semakin berkembang sejak beberapa tahun lalu.

''Kewangan Islam kini menarik perhatian pelbagai pihak. Ia bukan lagi satu sistem perbankan konvensional tetapi telah berkembang sebagai satu alternatif kepada sistem perbankan konvensional.

''Kumpulan insurans dan perbankan besar kini sangat tertarik terhadap kewangan Islam dalam mengembangkan perniagaan mereka," ujarnya.

Inceif hasrat tambah pelajar bukan Islam

KUALA TERENGGANU 9 Julai - Pusat Pendidikan Kewangan Islam Antarabangsa (Inceif) berhasrat meningkatkan peratusan penuntut bukan Islam, yang pada masa ini berjumlah 13 peratus, kepada 20 peratus.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Inceif Datuk Agil Natt berkata, program Chartered Islamic Finance Professional (CIFP) yang diperkenalkan pada 2006 menarik minat lebih 1,500 pelajar dari 69 negara.

"Lebih 40 peratus penuntut CIFP merupakan pelajar antarabangsa dari negara seperti Jepun, Korea Selatan, United Kingdom dan Perancis," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum perjanjian (MoA) antara Inceif dan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) di sini hari ini.

Agil, memeterai MoA itu bagi pihak INCEIF manakala Naib Canselor Datuk Prof Dr Alias Daud dan Timbalan Naib Canselor (Akademi dan Hal Ehwal Antarabangsa) Prof. Dr. Mohd. Afandi Muhamad mewakili UniSZA.

MoA itu merupakan usahasama kedua-dua pihak untuk memperkukuhkan kerjasama, terutamanya dalam ilmu pendidikan perbankan dan kewangan Islam, terutamanya mengenai penyelidikan dan pembangunan, pertukaran maklumat dan latihan.

Agil berkata, terdapat banyak peluang dalam bidang kewangan Islam kerana pertumbuhan dalam sektor itu pada kebelakangan ini amat memberangsangkan.

"Di seluruh dunia, pengurusan aset-aset Islam bernilai US$750 bilion dan dijangka mencecah AS$1 trilion menjelang 2010 dengan pertumbuhan tahunan sekitar 15 hingga 20 peratus untuk beberapa tahun akan datang.

"Dana Mutual Islam berkembang pada purata 23 peratus setahun dengan aset-aset bernilai US$300 bilion. Terdapat juga pertumbuhan ketara dalam industri Takaful sebanyak 13 peratus setahun," katanya.

Jumlah institusi kewangan Islam telah berkembang kepada lebih 600 di lebih 75 negara.

"Kewangan aset-aset Islam dijangka berkembang kepada US$1.6 trilion menjelang 2012 manakala sukuk global dunia pada masa ini dianggarkan bernilai US$153 bilion," katanya.

Beliau berkata, kumpulan perbankan dan insurans kini amat berminat dalam kewangan Islam sebagai satu medium untuk meningkatkan pertumbuhan perniagaan masing-masing.

"Pusat-pusat kewangan tersohor seperti London, Hong Kong, Tokyo dan Singapura sudah mengambil langkah untuk memperkukuhkan kedudukan sebagai pusat-pusat kewangan Islam yang unggul," katanya.

Mengenai MoA antara Inceif dan UniSZA, Agil berkata lapan modul daripada Program CIFP Bahagian Pertama akan digunakan oleh universiti itu dalam program Bacelor Pengurusan Perniagaan (BBA) (Kewangan Islam) dan modul-modul ini akan ditawarkan kepada penuntut tahun akhir.

Mahasiswa UniSZA akan menerima dua sijil iaiatu BBA (Kewangan Islam) dengan Kepujian dan CIFP Bahagian Pertama.

Penuntut yang mempunyai sijil CIFP Bahagian Pertama layak untuk mengikuti program CIFP Bahagian Kedua yang diiktiraf Jabatan Perkhidmatan Awam sebagai setaraf ijazah sarjana.

- BERNAMA

No comments: